Dostupni smo 24h
7 dana u nedelji

Dula

Ko su, njihova uloga i kada ih pozvati

Dula je emocionalna, fizička i informativna podrška ženama tokom trudnoće i porođaja. U BabyProMed timu dule su medicinske sestre sa iskustvom rada u porodilištu

Ko su dule?

Dule obično nisu medicinski profesionalci, ali u BabyProMed timu dule su medicinske sestre sa iskustvom rada u porodilištu koje ujedno imaju medicinsko iskustvo, znanja i veštine, ali i želju da porodiljama obezbede i pruže najpozitivnije moguće iskustvo rađanja kroz neprestano pružanje podrške, pomažući tako svakoj ženi da prođe iskustvo rađanja svog deteta na što pozitivniji način. Osim porodilji, dula pruža emocionalnu i informativnu podršku i porodiljinom partneru kao i porodici.

KOJA JE ULOGA DULE?

Kako pomaže budućoj majci?

Uloga dule u toku porođaja je da pomogne ženi da zauzme položaj koji je u tom trenutku odgovarajući za nju, da joj olakša trudove, stavlja obloge, masira i podržava. S druge strane ukoliko žena želi tišinu i mir, dula će samo sedeti uz nju i biće tu u svakom trenutku. Takođe u toku porođaja dula će zastupati Vaše stavove i želje u komunikaciji sa medicinskim timom.

Dula je takodje obučena da bude podrška budućoj majci, ne samo u nemedikalizovanom porođaju, već i porođaju uz epidural i porođaj carskim rezom.

Sa dulom se upoznajete pre porođaja, u toku drugog i trećeg tromesečja. U toku tih susreta bolje ćete se upoznati sa svojom dulom, razgovarati o Vašim strahovima, željama i planovima, a dula će sa Vam pomoći da razumete procedure rada, porođaja i moguće komplikacije, naučiti Vas tehnikama disanja i opuštanja i odgovoriti na Vaša pitanja o procesu rađanja.

Kada pozvati dulu?

Najbolje je dulu pozvati čim procenite da su kontrakcije počele. Dula će Vam odgovoriti na pitanja, i obavestićete je kada odlučite da krenete u bolnicu. Takođe se trebate dogovoriti kada i gde ćete se naći sa svojom dulom- kod kuće, u bolnici ili negde drugde.

Posle porođaja:

Dula obično ostaje sa vama dva sata nakon porođaja, sve dok se Vi osećate raspoloženo za zajedničko druženje. Pomoći će Vam oko prvog podoja i pružiti informacije o porođaju I Vašoj bebi.Ukoliko angažujete dulu iz BPM tima dobijate 2 posete patronažne sestre nakog porođaja gratis.

Šta kažu istraživanja?

Studije su pokazale da prisustvo dule na porodjaju povećava verovatnoću za prirodan porođaj, smanjuje verovatnoću za obavljanje medicinskih intervencija kao što su carski rez, epiziotomija, indukcija, epiduralna anestezija i primena vakuma i forcepsa , ubrzava porođaj, povećava broj mama koje uspešno doje bebe. A kasnije nakon porođaja roditelji se osećaju sigurnije, imaju veće samopouzdanje i bolje se prilagođavaju novim uslovima života uz manju verovatnoću pojave postporođajne depresije.

Uskoro u ponudi