Dostupni smo 24h
7 dana u nedelji

Apgar skor – ocena bebe na rođenju

20 априла, 2020

Šta je Apgar skor?

 

Apgar skor (poznatiji kao “ocena bebe na rođenju”) je jednostavan i brz metod procene vitalnosti novorođenčeta neposredno po rođenju. Američki anesteziolog  Virdžinija Apgar je 1952. godine uvela u kliničku praksu ovaj skor, kojim se brzo identifikuju novorođenčad kojima je neophodna respiratona podrška ili hitna medicinska intervencija. Mogu ga proceniti lekar, medicinska sestra ili babica.

Procenjuje se u prvom i petom minutu života kod svih novorođenih beba. Apgar ocenom u prvom minutu određuje se vitalnost novorođenčeta, a u petom minutu adaptiranost na vanmaterične uslove života. Danas se veći značaj pridaje skoru u petom minutu, koji označava brzinu prilagođavanja zdravog, odnosno brzinu oporavka respisatorno ugroženog novorođenčeta.

Koji su elemetni Apgar skora?

 

Apgar skor obuhvata 5 elemenata: boja kože, frekvencija srca, respiracije, tonus mišića, refleksni odgovor. Svaka kategorija se ocenjuje ocenom  0, 1 ili 2. Kategorije se sabiraju i dobija se ukupan Apgar skor, koji može da iznosi od 0 do 10.  Skor 8-10 se smatra normalnim. Ukoliko je skor niži od 7, primenjuje se prošireni Apgar skor, za detaljnu evaluaciju novorođenčeta i primenjuju se adekvatne medicinske mere.

 

Tabela 1: Elementi Apgar skora

Ocena

Boja kože

Srčani rad

Disanje

Tonus mišića

Refleksna aktivnost

2

Ružičasta

>100/min.

Regularno disanje, snažan plač

Snažni pokreti,

Fleksija

Grimasanje, kašalj i kijanje

1

Telo ružičasto, ekstremiteti plavi

<100/min.

Nepravilno disanje, slab plač

Slabi pokreti,

Slaba feksija

Minimalno grimasanje

0

Generalizovana cijanoza ili bledilo

Bez srčanog rada

Bez disajnih pokreta

Odsustvo pokreta i tonusa mišića

Bez reakcije

 

 

Šta utiče na vrednost  Apgar skora?

 

Na vrednost Apgar skora mogu da utiču: gestaciona starost, produžen i težak porođaj, terapija majke, korišćenje anestetika, prisustvo kongenitalnih anomalija i drugo. Subjektivnost procene pojedinih elemenata, je osnovno ograničenje Apgar skora, ali daleko  prevazilazi njegovu kliničku vrednost.

Na kraju je bitno napomenuti da se Apgar skor ne može koristiti za dugoročnu prognozu i ne govori o zdravstvenom stanju deteta u kasnijem životu.